roomley


status
gereed

lokatie
Udenhout, Tilburg
programma
sport, horeca
team

spacetranslators:
S. Boetzkes, B. Kolkman L. van Rijnsbergen
adviseur installaties
W-Inst, Markkant
constructeur
Archimedes

aannemer
Van der Weegen Bouwgroep

Hoppenbrouwers Installaties
interieurbouwer

BLOK meubel


Ten behoeve van een bestaande sporthal, gebouwd in de jaren ‘70, zijn wij als ontwerpteam gevraagd om mee te denken met de verduurzaming van sporthal de Roomley te Udenhout. De doelstelling voor de gemeente Tilburg is een energieneutraal gebouw en door toepassing van stro als het materiaal om het gebouw te na-isoleren. Deze bijzondere eis en hoge ambitie is een pilotproject voor Nederland welke deels met Europese subiside wordt ondersteund door middel van het Interreg Up-Straw project. Deze pilot is geïnitieerd door Strobouw Nederland en de gemeente Tilburg, die hun expertise bij dit project inzet bij de engineering en het nodige onderzoek.

Het centrale idee om dit gebouw een tweede leven te geven is het verwijderen van de gedateerde facilitaire ruimtes, en deze gestapeld terugbrengen tegen de sporthal. De nieuwe vorm is daarmee eenduidig en zeer geschikt voor toepassing van prefab-panelen die gevuld worden met stro. Tevens opent het gebouw zich op de begane grond naar zijn omgeving, waardoor de openbaarheid en zichtbaarheid van sport en activiteit directer beleefd zullen worden.

Dit project is uitgevoerd in een samenwerkingverband met architecten Loes van Rijnsbergen en Bas Kolkman onder de naam Spacetranslators. In deze samenwerking wordt gewerkt aan diverse ontwerpopdrachten met een hoog duuraamheidskarakter.

Het project heeft de Innovatieprijs Sportaccomodaties 2021 gewonnen. Een initiatief van Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek, NOC*NSF, Sportinnovator, Vereniging Sport en Gemeenten en Vakbeurs Sportaccommodaties.


      
wilt u meer weten? neem vrijblijvend contact met ons op ︎

︎      ︎
info@atelierboetzkes.nl
+31 (0)6-24861150