robert fruinstraat


status
haalbaarheidsstudie
gebouwtransformatie
opdrachtgever
Gemeente Rotterdam
programma
wonen, C.P.O., zelfbouw

team
S. Boetzkes
D. Osinga

I. Földényi


In 1967 werd een modernistisch ontwerp gemaakt voor een derde uitbreiding van het gemeentearchief aan de Robert Fruinstraat door architect André van Stekelenburg (1934 – 2000) in dienst van de gemeentewerken Rotterdam. Het bouwwerk werd in 1970 opgeleverd en was het laatste onderdeel van een ensemble aan archiefgebouwen die vanaf de Mathenesserlaan naar de Robert Fruinstraat zijn gebouwd.

Inmiddels staat het gebouw grotendeels leeg en heeft de gemeente Rotterdam gevraagd hier een eerste haalbaarheidsstudie te doen. De onderliggende onderzoeksvraag was de kansen en (on)mogelijkheden te onderzoeken om dit gebouw geschikt te maken voor bewoning en eventueel als een C.P.O. project aan de particuliere markt aan te bieden.
Een intensieve studie naar de diverse mogelijkheden wijst uit dat er veel kansen zijn, gedicteerd door de betonnen structuur en het voormalig gebruik als archiefgebouw. Hierdoor is er constructieve overruimte.
Maar tevens zijn er bijzondere beperkingen, waarvan de meest opmerkzame de vrije verdiepingshoogte is. Deze is namelijk beperkt tot 2,30 meter, wat inhoudt dat het creëren van vides een noodzaak is om geschikte leefruimtes te maken die voldoen aan de hedendaagse ruimtevraag.

Aangezien dit gebouw in een zeer gewild stadsdeel is gelegen zijn de ontwikkelkansen voor dit bouwwerk erg groot en kunnen door inzet van slimme oplossingen de beperkingen omgezet worden naar een woongebouw met een geheel nieuwe en eigen identiteit.


axonometrie bestaande gevelarchieffoto maquette

wilt u meer weten? neem vrijblijvend contact met ons op ︎

︎      ︎
info@atelierboetzkes.nl
+31 (0)6-24861150